Stabburet vårt.
fredag 26. desember 2008
Bestemors hus, storfamilien !
Det var ganske stort, vi kom inn i en gang hvor det var trapp opp til annen etasje. Der bodde Onkel Oddmund og Tante Aslaug og Anne- Lise. Etterhvert blei også et gutterom der, med minst fire senger på !
Nede var det et stort kjøkken med et kammers innafor, det var soverommet til bestemor og bestefar. Så var det en ganske stor dagligstue, med et rundt bord midt på golvet. Oppå det bordet sto det nesten bestandig en svær hortensia i en bolle. I det ene hjørnet sto ei skuvseng, i det innerste hjørnet var det en divan med bord og to stoler Og på veggen hang ei diger bestefarklokke som slo tunge slag hver hele og halve time. Så var det dobbelt dør inn til finstua. Der hang det fine portierer med hekla frynser på. Det var det aller fineste jeg kunne tenke meg !! Jeg måtte ofte bort å stryke litt på disse, se på mønsteret, og lure på hvordan det gikk an å lage noe så fint. Av og til når bestemor så at jeg sto der sa hun: - Ikke dra i portierene, det kan bli høl i dem !!
Det var et rundt bord i denne stua også, og innerst mot veggen sto en flott sjeselong - eller sofa. Den kunne bli til seng om natten når vi kom på besøk fra Numedal og skulle sove over der. Men det var ikke noe godt å ligge i midten, for der var det treverk med to gangjern på !!!
Over sofaen hang to bilder. Det var fint å ligge å dikte seg inn i landskapet på disse bildene særlig det ene, hvor det var en sti som buktet seg gjennom skogen, med et gjerde ved siden av.
Bestandig var det mange mennesker hos bestemor og bestefar, det var to - tre onkler minst en tante, ofte to, så var det noen ganger en gårdsgutt som hjalp til i slåtten osv.
Om sommeren var det slektninger fra Drammen (Tante Annette) eller venner fra Oslo (Familien Hogseth) som bodde der i ukevis virka det som ! Det er mulig de betalte litt for kost og losji, det veit jeg ikke, vi så ikke noe til det i alle fall !
Ofte var fetter Knut der med mor og far
Så var jo Svein og jeg der en til to uker på sommeren. Vi skulle liksom hjelpe til, og vi luka i turnipsen, jaga hønene bort fra grønnsakhagen, plukka bær og epler, gikk på butikken osv.
Det å gå på butikken var et kapittel for seg. Vi gikk bortover til Ivar Haugen det var vel en kilometer ca. Hvis vi møtte noen, spurte de bestandig hva vi hette så måtte vi jo si det da. At vi het Svein og Randi og var fra Svene, der bodde Louise, dattera til Simen Aas.
Så når vi kom fram til butikken da så var det alltid noen som kjente oss igjen, så sa de: --Der er ungane tel'a Lovise....De blir så store atte... Så så de på oss da, og spurte : ska de værra lenge nerraforre nå'a - åssen klasse går du i da, du blir jo så lang atte ?? Jeg synes ikke det var sånn stas å være så lang jeg, for jeg så ut som en stilk, "tynn som ei flis og lang som et rekel"
Men de var jo koselige da- og vi måtte bestandig ta med hilsener hjem til mamma og pappa, og til bestemor. Å Brita, som dama i butikken het, puttet noen dropser i ei strylle og ga oss så vi kunne ha på hjemveien. På bildet her er vi sammen med kusine Annelise som bodde i annen etasje.
Noen ganger hjalp vi til i potetopptaginga. Det var litt moro det, for vi var så mange som var med, det blei jo nesten som et selskap da vi skulle spise middag. Med en tolv femten rundt bordet. Bestemor måtte skjøte på bordet, og dra det fram på golvet, så fikk vi ungene sitte på krakken innerst ved veggen. Da tok vi liksom mindre plass :-)
På dette bildet tror jeg vi har tjent noen kroner, for Svein har nye fiiine solbriller !
onsdag 17. desember 2008
Flere minner
fredag 12. desember 2008
I romjula
mandag 8. desember 2008
Våre juleskikker
Bildet er fra januar/februar 1946. Kjeledressen jeg har på var jeg ikke glad i. De andre barna på skolen sa det var "gutteklær"Men lua var jeg stolt av, hvitt kaninskinn! Vi har nettopp fått en søster, derfor hadde vi besøk av onkel Sverre (med fotoapparat) Han hadde ikke blits, så det blei dårlig med bilder av den nyfødte!
Men altså juleskikker.
Julaftens formiddag var ganske kaotisk, alt skulle gjøres ferdig før klokken fem.
All veden som skulle brukes i de tre juledagene måtte bæres inn, for slikt arbeid måtte ikke gjøres da. Den aller siste golvvasken, og rein duk på stuebordet. På bordet sto det en juleglede, av og til en alpefiol, men ikke før etter krigen tror jeg. I fjøset skulle maten til kuene lages i stand
for hele dagen og helst dagen etter, det blei mange "Dotter" med høy !
Vi måtte ha vann i flere bøtter. Ikke noe grovarbeid skulle gjøres nå
Juleneket måtte opp til klokka tolv, det var pappas jobb, det of vedbæring,som vi ungene også hjalp til med.
Kan ikke huske noen spesiell bordpynt før ca 1948 da fikk vi englespill ! Fire gullengleer som hang i en "karusell" med fire tente julelys under
Det var et under !!! Men det blei jo så fort slutt på julelysene, dyre var de og, så vi måtte spare på dem. Men så kom et lyst hode på at vi kunne sette hele greia på ovnen, da var de i gang igjen :-)
Vi hadde ofte gjester i jula, for det meste mammas søsken, på bildet har Svein og jeg henta Gerd og Einar på Svene stasjon. Er ikke sikker på om det er jul, men mye snø er det. Jeg sitter på sleden og kjører opp sekker og sånt, Blakka var god å ha. Gerd og Svein på ski
(Einar er fotograf)
Klokka fem spiste vi middag. Det vil si; vi var først ute på trammen og hørte på kirkeklokkene i svene kirke. Det er to kilometer ned til dem, men var været fra den kanten så hørte vi dem godt. Middagen var da som nå ribbe, kjøttkaker,koteletter, surkål og poteter.Til dessert var det alltid moltekrem. Var det dårlig molteår het det bestandig; bare vi finner en liter til julaften så ..
Julegaver ? Jo vi hadde da det og.. Ofte fikk vi en kortleik som het svarteper, den var morsom Den som tapte blei sotet i ansiktet. (Tror ikke mamma var like glad for den)
Noen ganger fikk vi stjernekikkert, et trekantet "rør" med speil innvendig og papirbiter i bunnen når vi ristet på den flyttet papirbitene seg og vi fikk stadig nye stjerner !! Jeg veit hvordan de så ut inni, for noen dager etter jul måtte brødrene mine operere den for å se :-(
Guttene fikk trehest, tre-lastebil og en gang en stor vogn til å dra etter seg, og kruttlapp-pistol !
Godt at vi bodde så langt fra butikk og by da blei det snart slutt på bråket !!. Det var naturligvis bare en hard pakke til hver,men det vanket som regel et par sokker eller votter også
Bestemoren vår var fantastisk ! Hun hadde 12 - 14 barnebarn på denne tiden og pakke fikk vi alltid. Helt til vi var 14 år, da var vi liksom voksne. Jeg husker godt den jula jeg var 14 år, og hadde stått til konfirmasjon et par måneder tidligere. Da var det ikke lett å føle seg "voksen" da de andre tre pakket opp gavene !
Førstedag jul måtte alle være hjemme. Men noen ganger dro vi til kirken. Da pakket pappa oss inn i ulltepper oppi langsleden, hesten hadde alltid tingel (messingbjelle) på, det er noen av mine fineste minner disse turene 1. juledag. Nede ved kirken var det staller til hestene, der fikk Blakka høy fra en sekk og hadde det bra til vi kom ut igjen
Dyra måtte ha mat, men mye var gjort istand på forhånd, da gikk det fortere med stellet.
Da var det kjekt at vi haddde fått noen spill og slikt så blei ikke tida så lang !!
Bildet under er fra 1956 eller -57 Ikke mye juleglitter her gitt Men treet rakk helt til taket, og juleduken er på likeså mammas fineste servise :-)
Denne julaften fikk vi besøk av to nabobarn som skulle hente fugleband. De blei med på bildet
søndag 30. november 2008
Hverdagsliv og selskapsliv
Skulle vi til byen eller på besøk til slektninger måtte vi gå disse to kilometrene ned til toget på morningen og hjem om kvelden ! Ingen tenkte noe særlig over det, det bare var sånn :-)
Riktignok hendte det at vi var litt seint ute og vi hørte toget før vi kom ned til vegen nesten.
Da la vi på sprang, vi løp ved siden av toget et stykke, for jernbanen og vegen går side om side det siste stykket fram til stasjonen. Det var sikkert litt av et syn; Først kom ofte vi to største ungene (vi løp fortere enn mamma) Så kom mamma, lita og rund, så kom Jan og Tulla .....
Men bestandig rakk vi fram før de reiste !!
Det var ikke ofte vi dro til byen. Før jul selvfølgelig, når vi skulle kjøpe julegaver, og i marken, da var vi nedover på markenstorsdag. Og som regel en stund før 17. mai, da måtte mamma kjøpe tøy til nye klær til oss, som en av tantene våre sydde. Nå, ja under krigen blei det nok ofte arvet tøy på hele flokken. det var ikke noe å få kjøpt.
Av og til fant tante Signe eller mormor en avlagt kjole som noen hadde brukt, og sydde om den, da blei det jo "ny" kjole på meg eller søstra mi, guttene tror jeg arvet nesten hele tiden ( i alle fall ser det slik ut på bildene vi har )
Dette bilde er fra 1945 eller 46 Storebror ca 5-6-år lillebror ca 2,5-3 år
Har ikke finni et eneste bilde av meg der jeg har på meg kåpa mi. Den eneste jeg husker fra barndommen, den var fin. Mamma hadde får tak i et plommerødt ullstoff, og Tante Marta sydde kåpe til meg og søstra mi. Da var jeg veldig stolt. Min kåpe var innsvinget i prinsessefasong og Tulla sin hadde rundt bærestykke og skrådde ut fra det Kjempefine :-) var vi
Gutta hadde finklær de også da ! En gang skulle mamma, Svein og jeg til nabokona Kari i 50 årsdag.
Vi hadde pynta oss i det beste vi hadde. Svein hadde rød fløyelsdress, kort bukse og vest med hvit skjorte og hvite strømper. Da vi hadde kommet et stykke på vei, kom sauene løpende etter oss, mamma blei fortvilet, det gikk ikke an da ville de blande seg med nabosauene og det blei nesten umulig å skille dem.
- Randi, stå her og pass på Svein, jeg jager hjem dyra sa hun.
Men da mamma blei borte bak trærne blei Svein redd og ville løpe etter henne. Så datt han i en sølepytt som var der, og både han og jeg satte i å gråte ! Nå kom vi sikkert ikke i selskap :-(
Mamma kom tilbake og blei naturligvis lei seg og litt sinna ... Vi får gå innom på Bråta og vaske vekk det verste - sa hun. Men vi kom i selskap, jeg husker vi satt ved et langt bord med mange gjester, og mamma fortalte om problemene hun hadde hatt på vegen. Da hadde vi fått det litt på avstand og kunne vi le av hele greia :-)
Her er hele søskenflokken + et søskenbarn Anne-Lise nr. to fra venstre Mars 1948
tirsdag 25. november 2008
Å julematen deres, det var ...
Julematen måtte også forberedes.
Det var ikke noe som het fryser, enn si ferskvaredisk i butikken !
Alt måtte saltes ned eller hermetiseres. Suppekjøtt og steikeflesk blei lagt i ei stor tønne på stabburet. Der la vi skinka også. Kjøttkaker og ribbe-biter blei stekt, og lagt ned på norgesglass som blei kokt i vannbad i to timer, avkjølt og satt i kjelleren. Da hadde vi mat i flere måneder.
Det var et svare strev, men det blei god mat !
Slaktedagen var en rar dag.
Spennende, for nå kom slakteren med masse rar redskap i sekken sin, men sørgelig for nå måtte vi ta farvel med et eller flere av dyra om vi hadde stelt hele sommeren.
Grisen var jo en ting, den levde bare noen måneder for å bli julemat, og lamungene hadde vært på beite hele sommeren, og blitt fremmede for oss.
Men av og til måtte vi slakte ei ku, den hadde jo vært hos oss i mange år, og hørte nesten til i familien. Da blei det sorg.
Det var mer enn en gang vi spurte mamma når vi hadde kjøttsuppe til middag: Du mamma - er dette 'a Liros ? Da vil ikke jeg ha no' kjøtt. For vi spiste ikke vennene våre !!
Griseslaktedagen var spennende ! Da sto pappa grytidlig opp og fyra under gryta med vann. Det skulle være masse kokende vann da de skulle skolde grisen
Det røyk av pipa og dampen sto ut av døra når han gikk ut og inn.
Så kom slakteren, han het "Deildokken" Det var først frokost og så ut til jobb.
Mamma var litt redd, og formante oss ungene at vi måtte være inne til grisen var død. Men da måtte hun ut å røre i blodet, så det ikke levra seg ! Og vi løp etter for å se på dette dramatiske som skjedde.
Først tappet de blodet av grisen, det måtte røres i til det blei kaldt. Deretter la de grisen opp på en stige oppå en benk. Så slo de kokende vann over med en gammel kaffekjel, og skrapte av busta. Hele grisen blei fin og lyserød, før de var ferdig. Så blei den hengt opp, og de tok ut tarmene. Da var den på en måte omdannet til kjøtt !
Enkelt og greit for oss som vokste opp med dette
Etter slaktinga måtte Deildokken være med inn
Nå var det tid for slaktedrammen. Da slo pappa opp konjakk i et lite glass til hver, og så skålte de høytidelig
Deretter var det middag til alle sammen, og bestandig var det mange historier rundt bordet.
Om grisen til naboen som var ekstra feit og fin dette året, eller om en gris som stakk av da den skulle avlives !
I det hele tatt en spennende dag !
søndag 23. november 2008
Barndomsminner
lørdag 15. november 2008
Enda en moltetur !
mandag 10. november 2008
Til Me-setra
lørdag 8. november 2008
Elgemøte på moltetur
Ved Raustein
Navnet kjem tå jern seir nokon
men; det er så mykje kring her som e' raudt
Soloppgangen - gyller kvar fjelltopp
Solnedgangen - fargar heile himmelen om kveldane
og spår fint vær !
Om hausten er her dekka av rypebær !
Eg sit og ser utover bygde kanns,
bygde som historia har skapt
Heilt frå årvåkne fangstfolk
tok landet i bruk
Til våre dagars effektive menneskje
med breiband !!
Eg plukka nokre blomar då e gjekk vestandte her
Kvitlyng, Krekling,
Eg bøgde meg ned og tok opp ein molteblomst og -
Kjende eit styng i hjarte med det same -
var det djupe minne frå forfedrene
som som frtalde meg at
Dette skulle vore mat ?
Minuttet etter ringer mobiltelefonen
Eg må heimat....
fredag 7. november 2008
På Me-setra påsken 2004
Eg såg...
torsdag 6. november 2008
Holtefjell
Høstnatta lyser bleik over Holtefjell
Stjernene speiler seg i vannet foran meg
og kaster et svaket lys på trær og steiner
En rev - som oppdager meg litt for seint løper småbjeffende unna
Jeg kjenner nakkehårene stritter
Reveskrik betyr død - sa de gamle
Holtefjell ligger mørk og spennede , nesten uoppnåelig foran meg
Akkurat slik som barndommens Holtefjell gjorde
De gikk over fjellet onklene mine og bestefar, da de skulle besøke oss
De kom fra den andre siden, fra Eiker, en utrolig lang reise for et barne sinn
Som syntes det var langt å gå to kilometer til butikken
Holtefjell, tenkte jeg, -Dit skal jeg en gang -
-Pappa - kan jeg få være med ? sa jeg, da han skulle på fisking
eller moltetur
- Vent til du blir større - var svaret - det er langt å gå..
Jeg fikk være med - senere - på fisketur
Bror min og jeg - i augustnatten
Mens han harvefiska langs strendene, lå vi i hver vår papirsekk ved bålet
Litt skummelt - men å - så deilig
Med gjenskinn av flammene i vannet nedenfor oss
Vi var med på saueleiting -
Og fikk se fjellet vide seg ut, Oppe ved Varden sa Bestefar
- Herfra kan vi se til sju prestegjeld
Vi så i hvertfall til Eikern
Og jeg lærte meg å bli glad i Holtefjell
Enda jeg veit godt at skarve sjuhundre meter ikke er noe å skryte a'
Men her finns mange perler, hvis en ser etter, blå blinkende vann-
Krykkjetjenn, Bergtjenn, Øyvannet, Grølla
Vakre blannkslitte berg og fjelltopper
Gule moltemyrer - krokete gamle furuer. Orrhane - og tiurleik om våren -
Jo - Holtefjell er fjellet mitt
Fullmånenatt
Jeg sitter ved bålet
Kurrer advarende til ungene sine:
Vi sitter stille og lytter
Det er mørkt rundt oss
fra skuff til pc
Jeg lager like godt en blogg til jeg, beregnet på ting jeg har skrevet ned opp gjennom årene
Det er noe på rim, og noe er bare stemninger som har falt meg inn når jeg har vært ute
i skog og fjell
Og absolutt flest når jeg har vært alene eller med bikkja som turvenn og vakt !!
Jeg får dukke ned i skuffen med jevne mellomrom !