Stabburet vårt.

Stabburet vårt.

søndag 23. november 2008

Barndomsminner



Da jeg var barn....


Utover høsten var det mye å gjøre på gården.


Alt som var i jorda skulle berges i hus. Etter skuronna var det potetene som skulle opp.

Vi tok opp for hånd, det skulle gå mange år før vi fikk en slags plog som het Troll den kunne vi kjøre opp potetene med, men det lå mange igjen i jorda så vi måtte grave likevel.

Så var det kål og gulerøtter som skulle opp.

--Gulerøttene vokser mest etter det blir mørke kvelder-- sa mora mi.

Vi måtte dyrke så mye som mulig sjøl, for det var ikke bare å gå på butikken etter sånne ting den gangen .

Vi holdt på med innhøsting til uti oktober.

Så skulle hele huset vaskes før jul, da sto alt på hodet. Ut med gardiner og sengetøy, tak og vegger skulle vaskes. Mamma sto på bordet for å rekke opp. Hun brukte to bøtter med vann, en med Såpelåg. Det var vann med mye såpe og salmiakk i, så et skyllevann i den andre bøtta.

Det syntes i taket etter denne behandlingen !

Dette arbeidet måtte foregå mellom fjøsstell og matlaging som hadde sine faste tider i døgnet. Alt dette var kvinnfolkarbeid, og det var slitsomme tider. Heldigvis var det ganske vanlig at det var ei ungjente var på gården og hjalp til. Det kunne være ei yngre søster eller en annen kjenning som ville lære husarbeid og samtidig tjene noen kroner.

De var ikke bare hyggelige disse dagene, med møbler som sto rundt om kring, og maten blei servert på et hjørne av kjøkkenbordet. Mamma var oppkavet og sliten, vi ungene måtte ta vår tørn vi også. For eksempel pusse messingtingene vi hadde og pusse ovnen. Vi hadde noen få ting som måtte pusses, det var stuelampa, dørklinkene, et par lysestaker, og stanga foran på vedkomfyren. Vi brukte noe som het "Blue star" det var noe flytende i en rund boks som luktet noe forferdelig ! Og stadig ropte vi: --Mamma kom å se Er det bra nok nå ?

Men jeg kan huske at det var deilig å legge seg i reint nyvaska sengetøy. madrass og underdyne var rista og lufta og det lukta grønnsåpe i hele huset :o)

Ingen kommentarer: