Stabburet vårt.

Stabburet vårt.

fredag 12. desember 2008

I romjula



2. dag jul var det lov å gå på besøk til naboer og andre kjente. Ungene i nabolaget kom for å stå på ski, og vi lagde hopp og utforløyper på jordet.

Altså ingen oppkjørte løyper!! Det hadde jo ingen noensinne hørt om. Var det oppkjørte løyper i OL 1952 da ??

I romjula var det også lov å gå julebukk !! Det var populært Spesielt under krigen, for da var jo all annen "sosialt samvære" forbudt. Ofte var det hele flokkene som kom innom, de hadde med seg munnspill og sang og dansa. Jeg husker en kveld det kom en hel flokk og slo seg til i stua, den ene gjorde forskjellige tryllekunster med kort og fyrstikker, og "ei fin dame" hadde rød rose i håret. Det var symbol på en jøssing ! foralte mamma. Det var liv og leven i stua den kvelden.

Når jeg ser tilbake på dette så er det ganske utrolig hva vi ungene visste og ikke minst skjønte av det som gikk for seg på den tida. Jeg var sju år da krigen sluttet, men var svært bevisst på hvilke mennesker vi "holdt med" Det var hendelser som vi ikke måtte snakke om, og da gjorde vi ikke det.

Nå, tilbake til juleskikkene.

Fra 1945 blei det lov å arrangere offentlig fester igjen. blant annet julefester

2.dag var det dansefest for de voksne.

Tredjedagskvelden var det ofte juletrefest. Da blei hele ungeflokken puttet foran i langsleden med teppe over beina, mamma og pappa satt bak på "setet" og så dro vi ned til Solvoll.

Der var det et digert juletre som sto midt på golvet, og det var både tre og fire ringer når vi gikk rundt treet

Alle hadde med seg et stort matfat som blei levert på kjøkkenet, der blei det kokt kaffe og så blei det servert i matsalen

Etter kaffepausen gikk vi litt rundt treet igjen, men nå lei det på kveld, så småungene måtte hjem, men etterhvert som vi blei en 10-12 år fikk vi være litt lenger på festen Da hadde de voksne leiker som tyven tyven, o.l. En og annen vals blei det også noen ganger, det var spennende å se de store "leika" også !!

Og aldri glømmer jeg turene hjem i sleda seint om kvelden, pappa pakket godt omkring oss der vi lå/satt på bunnen av sleden. De minste måtte ofte bæres inn for de hadde sovna !

Her er skolen vårtil venstre, Solvoll til høyre
Det er unger på skoleplassen, kanskje er jeg der også !!
Den blei nedlagt et par år etter at jeg sluttet.

Ingen kommentarer: