Noen ganger fikk vi kake og mamma fikk en kaffekopp. Og da jula kom, blei vi bedt inn i en sal, hvor det var juletre og masse folk. Vi fikk til og med ei pakke med oss hjem !
Stabburet vårt.
onsdag 29. desember 2010
Ei jul for lenge siden.....
Noen ganger fikk vi kake og mamma fikk en kaffekopp. Og da jula kom, blei vi bedt inn i en sal, hvor det var juletre og masse folk. Vi fikk til og med ei pakke med oss hjem !
mandag 13. desember 2010
juleforberedelser
ha rasjoneringskort, for alt var det kvoter på.
Jeg husker ikke alle prisene men ei gave til et barn kunne vel koste tre til fem kroner,
den var laget av tre smale speil som var formet som en "pyramide"
torsdag 2. desember 2010
Gamalt frå Numedal......
lørdag 27. november 2010
onsdag 24. november 2010
Mere juleskikker
Etter at de hadde bada og tatt på seg reine klær
Blei det servert en dram til alle.
Daa fysst var jola komi.
Daa kom jolematen fram. Midt paa borde skulle det store smørspannet stande; det kunne vega baade eit og tvo bismarpund, og skulle staa der til trettanhelgja. Rundt ikring var det heile stablane med med kling og kake, brød og ost og ikkje aa gløyme lutefisken, som var det gjevaste den kvelden. So vart det store joleljoset tendra og sett i ein blank massingstake paa skaape
Daa fysst hadde jola komi
Men fyrr dei gjorde seg til gode av alt paa borde, laut hesten og kkrøtera faa mat. Dei au skulde ha ein sers godbite den kvelden, og for kvart dyr som kjerringa gav sa ho:
" I kvell e' de' loleftaen"
Det same sa mannen naar'n gav hesten
Daa dei kom innatt, sette store og smaa seg rundt joleborde, og tok til seg det meste dei orka.
No va det tida aa kjenne paa ølet au. Ein stor bolle vart tappa i og sendt rundt, og kvar og ein saup, som han hadde hug til. Og ein dram attaat fisken, det laut til, og sume tok tvo og sume mange
Det var ein ting dei maatte vare seg for, naar dei sat og aat; dei maatte ikkje sjaa under borde datt det ned noko, laut det liggje, til dei var ferduge med etinga
Leng utpaa kvelden aat dei igjen. daa kom rjomegrauten paa borde, og sume hadde grisesteik attaat.
Kva dei so gjorde jolekvelden, so maatte dei kje gløyme haugetussen. Han maatte faa eit fat med rjomegraut og ein bolle med øl i fjøse. Um morgonen var koppane tome, men dei graa vottune sine hadde han jamnastgløymt att paa fjøskrakken.......
mandag 22. november 2010
minneboka.....
solgt og pusset opp . Da fant de nye eierne en eske med gamle bilder,
På dette bildet til venstre har de besøk av to venner fra Oslo.
Jeg har visst nevnt dem før i forbindelse med at bestemor hadde sommergjester hvert år. Han som spiller banjo heter Per Hogset, og det er broren Jan som holder onkel Konrad oppned på ryggen. Tilskuer er onkel Einar, minstemann i søskenflokken til mamma. Og nettopp fordi han er yngst, og lever enda, har vi fått vite navna på de aller fleste av menneskene på disse bildene.
Mange av dem er fra sist på 1920- og 1930 -tallet. på endel av dem er moren min med og flere av tantene og onklene. Bilder som er tatt mans de fremdeles bodde hjemme hos foreldrene sine
På bilde til høyre ser vi Familien Gulliksrud, de er svigerfamilien til en av tantene mine. Tydeligvis er det vaskedag hos karen til høyre, han var ungkar og bodde aleine, og nå har han besøk av mor og tante som vasker klær for han, vi ser klesvasken henger til tørk på gjerde bak dem
Det er mulig de skal ta et tak inne i stua hans også, for den ene dama står da med en langkost i handa ;)
Det var også ganske vanlig å rigge opp en fyringsplass ute sommerstid, det blei ganske hett inne i stua når de skulle varme opp store mengder med vann til vasking, så slapp de kanskje å bære det lange veier også
Hjemme i min barndomsheim hadde vi en murt "peis" i nærheten av brønnen der vi vasket klær om sommeren !
Vaskemaskinen fikk vi sist på femtitallet hos oss.....
Her ser vi tre kjekke karer med sikkert helt moteriktige nikkerser på seg!!
På folkemunne blei de kalt "Eplenikkers"
Sikkert fordi det var plass til masse epler i buksebeina når de var på epleslang :)
Den stilige gutten til venstre er min onkel Konrad, så hans søskenbarn Hilmar(?) Nikkerud og en ukjent. bildet er tatt rett utafor stuevinduet hos bestemor og bestefar
Ja, det var noen tanker om bilder ei sein kveldstund i november, det blir muligens flere historier ettersom arbeidet skrider fram !!
onsdag 17. november 2010
Torsdag
Han skriver på gammelt skriftspråk som kan være vanskelig å skjønne noen ganger. Men jeg prøver å følge det så godt jeg kan:
søndag 7. november 2010
Hver sommer hadde vi gris hjemme hos oss. Den skulle bli mat til vinteren. Noen ganger fikk vi en liten grisunge, sikkert fordi den var billig !
onsdag 27. oktober 2010
En historie om Sørkje: Nansens kongerike
lørdag 19. juni 2010
Sankthans - Gamle skikker
Sankthans var nesten like viktig som jul hjemme hos oss !
Ingen gaver og ingen spsielle klær, men feiring.
Dagen før måtte pappa borti skogkanten og hugge ned bjørker i passelig langde. Sånn cirka tre meter med masse lauv på. Vi ungene slepa og dro de ned til tunet, da skulle vi lage lauvsal. Vi satte buskene opp men omtrent en meters mellomrom i en firkant på to gange tre meter ca.
Så var det på stabburet eller sommerstua etter bord og krakker.
Vi måtte ha plass til minst ti personer, mor, far og barn var seks stk og som regel var det noen tanter og onkler der, eller naboer.
Mamma kokte rømmegrøt og bakte kake.
Det blei lagt duk på bordet og stor blomsterbukett midt på ;)
Vi måtte finne mange forskjellige slags blomster, og så prøvde vi å finne navna på dem. Pappa var den flinkeste til å kunne navn !
Jeg mistenker mamma for å dikte opp noen, for vi ga oss jo ikke før vi hadde et svar. Og den fineste av dem alle (syntes jeg) var sankthansblomsten, lilla og stor med mange blomster på ! Men, den het jo slett ikke sankthansblomst, det lærte jeg da jeg blei større og begynte på realskolen i byen, den heter Skogstorkenebb, og vokser overalt på våre trakter.
Men like fin for det da...
Og jentene måtte plukke sju slags blomster og legge under hodeputa si om kvelden ! Den hun drømte om den natta skulle bli ektemannen hennes. Det var nesten helt sikkert...
Som regel prøvde vi å få til et bål også, ikke så stort da, for vi var jo i nærheten av husa på gården og måtte være forsiktig med varmen !!
Tilbake til vår sankthansaften;
Vi ba som regel noen naboer på kveldsmat denne kvelden, da spiste vi rømmegrøt med kanel og sukker på og saft ved siden Etterpå vanket det ofte bløtkake og kaffe ....
Skikkelig høytid altså ;)
Var det fint vær i dagene som kom, satt vi ute i "løvsalen" og spiste middag.
Lettvint med hus-stellet uti der, når det var nok å gjøre på jordet, med høykjøring og raking. Da måtte både mor og ungene være med ute, sjøl om det egentlig var mannfolkarbeide !!
Koselige minner å ta fram en gang i blant. Kanskje jeg må lage "løvsal" og be ungene på sankthansmåltid i morra kveld ???
fredag 29. januar 2010
Nattprat
Dette er nedtegnet av min kusine som blir 80 år til sommeren
Her er en stor del av familien samlet utenfor bestemorhuset !
Bestemor og bestefar bygde seg nytt hus på gåreden i 1922. Midt på tunet sto vandringa som hestene dro når de skulle treske kornet. På gården var det to hester Musa og Svarta, ti melkekuer, kalver, gris og høner.
Bestemor og bestefar var arbeidssomme, alt som skulle ordnes på gården var bestefars jobb. Stelle hestene, jordarbeid, vedhogging og vannbæring .
Bestemor hadde alt innomhus. Matlaging, stelle unger og fjøs. Når det trengtes var hun med i åkeren og i slåtten. De hadde elleve unger. Den eldste var tjuefem da den yngste så dagens lys !
Å skrive om bestemor og bestefar er en stor glede. Hva de betydde for familien, og ikke minst for meg og min bror.
Vi ble tatt hånd om som vi skulle vært deres egne unger, de ga oss kjærlighet og omsorg. Og vi ble nok litt bortskjemte. Jeg har ofte tenkt på hva de var laget av som hadde så mye kjærlighet å gi til andre. (Inger og Kjell min fetter og kusine hadde en mor som fikk tuberkulose og lå på sykehus en stor del av tiden, fram til hun døde i 1945)
Bestemor fortalte at da hun var ung så skulle hun og to venninner arbeide på et hotell i Drammen som faren til venninnene eide. For å komme dit tok de båt fra Hokksund til Drammen. (Antahelig en båt som het Snapp) Hun hadde med seg tre skift med tøy; arbeidsklær og helgeklær
Jeg minnes at hun sa hun var der fra mai til september. Og - at hun lærte masse av oppholdet.
I november samme år flyttet venninnene til Amerika...
En gang spurte jeg bestemor om hun hadde fått den mannen hun ville ha ? - Ja- svarte hun - det gjorde jeg. Jeg øønsket meg en mann som var snill arbeidsom og kjekk. Og så måtte han ha hest, så da jeg møtte Simen var alt som det skulle være. Det ble oss to. De giftet seg 11. januar 1903. Og bodde på en plass like ved Ås, som de kjøpte etter noen år. Ved siden av gårdsarbeidet arbeidet bestefar p papirfabrikken i Vestfossen de første åra.
Etterhvert kom ungene, bestemor fortalte: - Når jordmora var ferdig med stellet av meg og den nyfødte, kom Simen inn, han kom bort til meg og spurte: - hvordan har du det ? Og jeg svarte - helt fint- så gikk han bort til den lille, lot ungen gripe rundt fingeren sin og sa; Velkommen til oss, - det er ikke noe i veien med hodet på denne her ! Og etter den sjette ungen føyde han til: - Det var en for lite før denne kom, ikke sant mor? - Det var jeg enig i - sa bestemor
Noe av det første jeg husker fra Ås er at da vi var små og kom på besøk til Ås, var vi på kjøkkenet - det var mange der - jeg blei legt i en bananeske, og Else og Asgjerd dro meg rundt på golvet. Jeg må ha vært ganske liten, for jeg kan huske at jeg ikke rakk ned til enden på esken, og at jeg synes det var veldig moro.
På julaften var det alltid fullt av familie, onkel Torvald var julenisse. Jeg var veldig redd nissen kan jeg huske
I førjulstida var det slakting, baking og storrengjøring. Bestemor var unik, hun kunne alt. Når hun skulle bake, tok hun eggene i hånden og veide dem slik, så tok hun oppi så mange skjeer mel som passet til vekten på eggene. Hun hadde en gammeldags vedkomfyr, men aldri var det noen "uhell" med bakingen. Å du verden så godt som de kakene smakte. Alle sju slaga, som det skulle være, var det den gangen også. Julaftene hjemme på Ås var høydepunktene for meg.
Gode minner ;o)