Stabburet vårt.

Stabburet vårt.

lørdag 19. juni 2010

Sankthans - Gamle skikker



Sankthans var nesten like viktig som jul hjemme hos oss !


Ingen gaver og ingen spsielle klær, men feiring.
Dagen før måtte pappa borti skogkanten og hugge ned bjørker i passelig langde. Sånn cirka tre meter med masse lauv på. Vi ungene slepa og dro de ned til tunet, da skulle vi lage lauvsal. Vi satte buskene opp men omtrent en meters mellomrom i en firkant på to gange tre meter ca.



Så var det på stabburet eller sommerstua etter bord og krakker.




Vi måtte ha plass til minst ti personer, mor, far og barn var seks stk og som regel var det noen tanter og onkler der, eller naboer.


Mamma kokte rømmegrøt og bakte kake.


Det blei lagt duk på bordet og stor blomsterbukett midt på ;)


Vi måtte finne mange forskjellige slags blomster, og så prøvde vi å finne navna på dem. Pappa var den flinkeste til å kunne navn !
Jeg mistenker mamma for å dikte opp noen, for vi ga oss jo ikke før vi hadde et svar. Og den fineste av dem alle (syntes jeg) var sankthansblomsten, lilla og stor med mange blomster på ! Men, den het jo slett ikke sankthansblomst, det lærte jeg da jeg blei større og begynte på realskolen i byen, den heter Skogstorkenebb, og vokser overalt på våre trakter.
Men like fin for det da...



Og jentene måtte plukke sju slags blomster og legge under hodeputa si om kvelden ! Den hun drømte om den natta skulle bli ektemannen hennes. Det var nesten helt sikkert...

Som regel prøvde vi å få til et bål også, ikke så stort da, for vi var jo i nærheten av husa på gården og måtte være forsiktig med varmen !!


Tilbake til vår sankthansaften;
Vi ba som regel noen naboer på kveldsmat denne kvelden, da spiste vi rømmegrøt med kanel og sukker på og saft ved siden Etterpå vanket det ofte bløtkake og kaffe ....
Skikkelig høytid altså ;)



Var det fint vær i dagene som kom, satt vi ute i "løvsalen" og spiste middag.
Lettvint med hus-stellet uti der, når det var nok å gjøre på jordet, med høykjøring og raking. Da måtte både mor og ungene være med ute, sjøl om det egentlig var mannfolkarbeide !!



Koselige minner å ta fram en gang i blant. Kanskje jeg må lage "løvsal" og be ungene på sankthansmåltid i morra kveld ???

2 kommentarer:

Kamerasamleren sa...

Jeg synes alltid det er spennende å være med deg på "tur". Du tar oss med både i nåtid og fortid, og minner dukker lett opp når du forteller.

Var innom deg i går kveld å la igjen en kommentar, noe må ha skjedd, her er den ikke. :) Håper det går bedre med den nye nå.

Hei igjen og fortsatt en fin sommer!

kostas sa...

Beautiful life!